![]() |
گردآوري و تنظيم مطالب : ü محمّد طبيبي ü خديجه جهانبخش سفيدي ويرايش: محمّدرضا خليلي قاضي صفحهآرايي: ستاره مهدوينيا طرّاحي جلد: ناهيد ناصري
با تشكر و قدرداني از: آقايان: ü اقبال افلاكي آقبلاغ ü امين امينيان ü كامران اندامي ü عليرضا بلاغي ü علي پارسايي ü رضا زارعي تودشكي ü حميد كيواني خانمها: ü سميّه يوسفي ü فاطمه جهانبخش سفيدي ü منصوره گرجی
ناشر: كارگروه صعودهاي ورزشي ويرايش دوم خرداد ماه 1387
فهرست مطالب ابزار حمايت (Belay Devices) 21 برگشت طناب و باز شدن كارابين (Back & Z-Clipping Clipping) 33 توجّه به وضعيت بالاترين حمايت مياني (اثر قرقرهاي) 35 شرح وظايف حمايتچيان در طول مسابقات... 37 وظيفه حمايتچيان در بحران.. 40 آموزش، ارتباط و تعاملي دوجانبه بين آموزگار و آموزنده است. در اين تعامل، آموزشدهنده با كسب دانش لازم و متناسب با نوع آموزش و ارائة بهينه و دقيق آن به آموزشگیرنده، نقش بهسزايي را ايفاء مينمايد. در اين ميان وجود مراجعي كه آموزگار را در كسب تواناييهاي لازم كمك نمايد، مهمّترين بخش اين تعامل به شمار ميرود. آموزندهاي كه با پيشزمينه و آگاهي لازم از مطالبي كه قرار است فرا گيرد در محلّ آموزش حاضر شود و مربّيآگاهي كه قبل از آغاز آموزش، مبادرت به صيقلدانستههاي خود كند، مجموعهاي را ميسازند كه ميتوان در آن به هدف اصلي آموزش دست يافت. كميتة صعودهاي ورزشي ضمن احترام به تمام رهرواني كه در اين طريقت سخت گام برداشتهاند و در ادامة روندِ بهينهسازي ساختارِ خويش، يكي از اهداف خود را توسعة پويا و پايدار ورزشي به معناي دقيق كلمه در نظر گرفته است. در پي اين هدف و به عنوان اولين گام، تهية متون و منابع درسي دورههاي مختلف آموزشي در مقاطع گوناگون، مد نظر قرار گرفته است. «طرح درس اصول و مباني حمايت» ويژة كارآموزان حمايت در صعودهاي ورزشي از اين دست متون آموزشي است. متني كه در پيش رو داريد به عنوان مأخذي براي كارآموزان، قبل و هنگام تدريس و به منظور اطلاعرساني و ترسيم دورنمايي مناسب براي آنها دربارة آنچه كه قرار است فرا گيرند، تدوين شده است. بديهي است كه در نوشتار حاضر، با تمام كوششي كه براي تهية آن شده است، كاستيهايي وجود خواهد داشت. به همين دليل كميتة صعودهاي ورزشي دست تمام عزيزاني را كه با ارائة نقطهنظرات خويش در هرچه دقيق و شكيلتر كردن اين نوشتار نقشي ايفاء نمايند، به گرمي ميفشارد. ويرايش چهارم اين نوشتار تقديم به جامعة سنگنوردی ميگردد؛ اميد است كه گامي هرچند كوچك در راه اعتلاي دانش و آگاهي اين مرز و بوم باشد. اگر خدا خواهد.
سخني با خوانندگان
تا كنون نسبت به جايگاه و اهمّيّت حمايتچيان در صعودهاي ورزشي توجهاي درخور نشده است. اين در حالي است كه بدون وجود حمايتچيان مجرّب، نفر صعودكننده با مشكل مواجه شده و عملاً صعودي انجام نخواهد پذيرفت. ميدانيم حمايت كاري بسيار تخصّصي و با اهمّيّت است. زيرا هنگامي كه صعودكننده دغدغة خطرات ناشي از سقوط را نداشته باشد، با آرامش و تمركز بيشتري به كار خود ادامه ميدهد. فدراسيون كوهنوردي و صعودهاي ورزشي طيّ سالهاي متمادي سعي بر آن داشته تا جزوات و كتب آموزشي گوناگوني را در زمينههاي گوناگون رشتههاي متنوّع ورزش كوهنوردي و سنگنوردی تهيّه و تدوين نمايد. هدف از تدوين طرح درسی كه در پيش رو داريد، فراگير شدن رشتة صعودهاي ورزشي در بين عموم جامعه و برگزاري مسابقات متعدد و تمايل فراوان قشر جوان به اين رشته ازيك سو و درك اين واقعيّت كه سقوط بخشي از سنگنوردي بوده و براي جلوگيري از سانحه، وجود حمايتچيان دانشآموخته، مسلّط و زبده، امري ضروري است، از سوي ديگر. بخش آموزش و پژوهش كارگروه صعودهاي ورزشي بر آن شد كه با كمك مربّيان و منابع و مآخذ معتبر، اين درسنامه را تهيه و سعي نمايد تا با ارائة مطالب و روشهاي صحيح حمايت، براي ورزشكاران ايمني بيشتري ايجاد و جايگاه واقعي حمايتچيان را مشخص نمايد. سنگنوردي تنها يك ورزش نيست، بلكه يك روش زندگي است و در زندگي، داشتن يك حامي مطمئن، ايمني بيشتري را برايمان به ارمغان ميآورد.
فصل اوّل حمايتچي چگونه فردي است؟1. او در هر لحظه پايبند اصول اخلاقي است. 2. او در مسابقات با ظاهري مرتّب و آراسته حضور مييابد. 3. او به قوانين و خواستههاي ميزبان احترام ميگذارد. 4. او با تمامي افراد با ادب و احترام برخورد مينمايد. 5. او به ياد دارد كه با رغبت و تمايل خود مسئوليّت ایمنی يك فرد را پذيرفته است و بدينسبب ميبايست تحمّل سختيها و مشقّات كار را داشته باشد. 6. او ميداند كه مسابقهدهندگان هر يك خُلقيّات و آداب ويژة خود را دارند و عكسالعملهايشان نسبت به شرايط مسابقه متفاوت است، به همين دليل ممكن است هم از نظر جسماني و هم از لحاظ فكري تحت فشار واقع شود. 7. او در چارچوب قوانين و اصول عمل مينمايد و از انجام كارهاي خارج از شرح وظايف خود پرهيز ميكند. 8. او ميداند كه ورزشكاري كه صعود موفقي نداشته است، بسيار حساس و معمولاً پرخاشگر ميشود. پس وضعيّت رواني وي را درك ميكند. 9. او ميداند كه از پركارترين افراد كادر اجرايي مسابقات است. پس به دليل سختي شرايط، ميبايست لباس راحت و مناسبي را براي پوشش خود انتخاب نمايد. 10. او ميداند كه ميبايست زير نظر كادر برگزاري انجام وظيفه نمايد. 11. او ميداند كه در تمام مراحل صعود، ميبايست با فرد صعودكننده در ارتباط ديداري و كلامي باشد. روح و روان او با رشتة طناب به روح و روان صعودكننده گره خورده است. 12. او ميداند كه در هنگام حمايت ميبايست از خوردن، آشاميدن و گفتگو بپرهيزد. 13. او ميداند كه از ابتدا تا انتهای صعود، تنها و تنها فكر او بر صعودكننده متمركز خواهد شد. 14. و بالاخره او ميداند كه اگر مشكلي روحي رواني يا جسمي برايش ايجاد شده است، نبايد با جان ديگري بازي كند و ميبايست از حمايت بپرهيزد.
فصل دومتعاريفحمايت (Belay)به عملي گفته ميشود كه طي آن با ايجاد امنيّت مناسب براي صعودكننده، ميزان آسيب به وي در اثر سقوط احتمالي، به حدّاقلّ برسد. حمايتچي (Belayer)به فردي كه عمل حمايت را با يا بدون ابزار ويژه انجام ميدهد، حمايتچي ميگويند. در ابتداي صعودسرطناب، حمايتچي ميبايست فرد صعودكننده را بدون ابزار و با دست حمايت كند. حمايتچي تا زماني كه صعودكننده اوّلين مياني خود را نينداخته باشد، با رعايت فاصلة مناسب، آماده است تا در صورت افتادن صعودكننده با حفاظت از شانهها تا سرِ صعودكننده، او را تا زمين هدايت نمايد (وي ميبايست از زدن هر گونه ضربه به نفر سقوط كرده خودداري نمايد)، پس از انداختن مياني اول و تا مياني سوم، يعني فاصلهاي حدود 5 متر، حمايت به صورت ايستا (Static) انجام ميشود. به اين معني كه نفر صعودكننده آنقدر طناب داشته باشد تا در حركت وي خللي ايجاد نشود (در اينجا توجّه به فاصلة ميانيها ضروري است. ) از حدود ارتفاع 5 متري زمين، عملِ حمايت با رعايت احتياط، بهصورت پويا (Dynamic) انجام ميگيرد. مباني حمايت (Basics of Belay)1. عكسالعمل (Reflex) يكي از اصول حمايت، عكسالعمل مناسب و بهموقع حمايتچي بهمنظور نگه داشتن فرد صعود كننده است. 2. دستِ ترمز (Break Hand) دستِ ترمز وظيفة نگهداري طناب حمايت را دارد و در زماني كه شما مشغول حمايت هستيد، دست شما (دستِ ترمز) همواره بايد روي طناب حمايت باشد. 3. شناخت نحوة عملکرد ابزار حمايتي (Break Mechanism) بهترين ابزارهاي ترمز، ابزارهايي هستند كه نه بسيارسريع و نه بسياركند عمل كنند. انواع حمايتحمايت به دو صورت ايستا و پويا انجام ميشود. حمايتِ ايستا (static)بطور معمول اين حمايت بر روي عوارض ديوارة صعود يا ابزار انجام ميپذيرد. نيروي حاصل از كشش طناب مستقيماً به كارگاه منتقل ميشود. اما در مسابقات حمایت بوسیله فرد انجام می پذیرد از اين نوع حمايت براي صعود نفر تا حمايت مياني سوم استفاده ميشود. توجّه به فاصلة صعودكننده تا زمين الزامي بوده ، معمولا پس از ارتفاع حدود 6 متر با در نظر گرفتن وضعیت صعود کننده حمایت به صورت دینامیک انجام میگیرد . حمايتِ پويا (Dynamic)اين روش براي حمايت از ميانيهاي سوم به بعد توصيه ميشود. در اين روش حمايتچي، هنگام سقوط نفر صعودكننده، با پرش كوتاهي بخش عمدهاي از ضربة حاصل از سقوط وي را در طول طناب تقسيم ميكند.
فصل سومعملكرد حمايتچي1. هنگام مسابقات سرطناب ( Lead )پساز بررسي لوازم صعودكننده، اوّلين مرحلة كار حمايتچي، يعني حمايت فرد صعودكننده آغاز ميشود. در ابتدا حمایت به صورت فردی انجام می گیرد ( به تشک های زیر مسیر توجه داشته باشید که به طور منظم و صحیح چیده شده باشند ) فاصله خود را با صعود کننده حفظ نماید ، نه خیلی نزدیک و نه خیلی دور بایستید . شما باید از برخورد مستقیم از شانه به بالای صعود کننده با هر جسم سختی جلوگیری نماید ، اگر قبل از انداختن میانی اول صعود کننده از دیواره رها شد اورا تا زمین هدایت نماید فراموش نکنید شما توان گرفتن صعود کننده را نداشته و در صورت انجام این کار ممکن است خودتان نیز آسیب ببینید .حال پس از مسلح کردن اولین Quick Draw، صعودكننده را در حمايت با طناب قرار دهيد. تا هنگامي كه فاصلة صعودكننده به بيشاز 5 متر از سطح زمين نرسيده باشد، ميتوانيد وي را بهصورت ايستا ) Static )حمايت كنيد. فاصله خود را با دیواره حفظ کنید که بتوانید با یک حرکت رو به جلو و یا یک حرکت رو به عقب روی طناب کنترل داشته باشید .اگر شما خیلی نزدیک دیواره باشید هنگام پاندولی به دیواره برخورد خواهید کرد و اگر خیلی عقب بایستید در هنگام پاندولی نا متعادل خواهید شد .طناب را آنقدر آزاد بگذارید که مانع حرکت صعود کننده نشوید ، در اين محدوده اگر هنگام اتّصال حمايت مياني فرد صعودكننده، سقوط نمود، بهترين عكسالعمل شما يكي از دو مورد زير است: · يا يك گام به عقب برويد. · يا همانجا كه هستيد بنشينيد. بالاتر از 5 متر از سطح زمين، فرد صعودكننده را ميبايد بهصورت پويا (Dynamic) حمايت كنيم. در اين حالت توجّه به عوارض ديواره و اينكه صعودكننده را در كجاي ديواره پايين ميآوريم( به خصوص در تراورس ها )، بسيار مهمّ و حياتي است. دقت نماید سبد حاوی طناب را در محلی قرار دهید که هنگام پایین دادن صعود کننده با آن برخورد نکند . پساز اتمام مسير، صعودكننده را ثابت (Fix) كنيد و سپس وي را بهطور يكنواخت به طرف زمين هدايت كنيد. در اين حالت از ايجاد هرگونه شوكّي در طناب اجتناب نماييد.
2. هنگام مسابقات سرعت (Speed )در مسابقات سرعت، صعود به شکل قرقره انجام مي شود. ابزار اصلي حمايت در اين حالت، گريگري است حمايت را دو نفر انجام ميدهند ، كه گری گری با یک کارابین پیچ به بدن يكي از حمايتچيها وصل ميشود. نفر اوّل طناب را از بالا جمع كرده و نفر دوم از پايين. وضعيّت ايستادن حمايتچيان در پايين ديواره، ميبايد بهگونهاي باشد تا مزاحمتي براي نفر صعودكننده ايجاد ننمايد يا اگر صعودكننده روي طناب نشست، با طناب حمايت برخوردي پیدا نكند. پساز اتمام صعود بههيچوجه نبايد صعودكننده را در فضا معلّق نگاه داشت و ميبايست فرد را بهطور يكنواخت تا سطح زمين هدايت نمود.
فصل چهارمآمادگي جسمانيآمادگي جسماني مطلوب از اركان مهمّ حمايتچيان هنگام برگزاري مسابقات است. حمايت كاري است بسيار دشوار. چه از نظر جسماني و چه از نظر فكري. تصوّر اينكه 3 تا 4 نفر در مرحلة اوّل مسابقات، آنگونه كه معمول است، حمايت 150 تا 180 نفر را برعهده گيرند، آمادهترين افراد را هم براي قبول مسئوليّت مردّد مينمايد، امّا آن چيزي كه يك حمايتچيتشويق به قبول آن ميكند، علاقه و حسّ مسئوليت پذيري وي ميباشد. تمرينات هوازي براي بالا بردن و تقويّت سيستم قلبي و عروقي، تمرينات ذهني، آزمونهاي عكسالعمل، تمرينات پرشِ جفت و غيره؛ همگي روشهاي مناسبي براي حفظ آمادگي جسماني حمايتچيان است. امّا يكي از تمرينات بسيار مهمّ، خودِ عمل حمايتكردن است. تكرار و تمرين حمايت باعث تقويّت عملكرد و بازدهي بيشتر حمايتچيان ميشود. تصاوير زير تعدادي از تمرينات كششي قبلاز انجام كار را نشان ميدهد.
|
قطر (ميليمتر) |
مقاومت (كيلوگرم) بدون گره |
8/9 تا 11 |
3500 |
7 |
1500 |
5 |
700 |
3 |
250 |
نكته: بد نيست بدانيد كه ميتوان از هر طنابي كه داراي علامت باشد، بدون توجّه به قطر آن براي صعود سرطناب استفاده نمود.
مهمّترين مواردي كه بايد در حفاظت از طنابها به آن توجّه نمود عبارت است از:
1. قرار دادن طناب درون يك كيسة دربستة پارچهاي (پارچهاي كه هوا از منافذ آن عبور كند) و دور از گرد و خاك. و درنهايت نگهداري اين كيسه در جاي خشك.
2. محافظت از تابش طولانيمدت نور خورشيد به آن.
3. دور كردن طناب از لبةتيز سنگها و خودداري از گذاشتن پا يا جسم سنگين با سطح مقطع كم بر روي آن.
4. شستوشوي طناب فقط با آب سرد و بدون موادّ شيميايي، در صورت آلوده شدن آن به مواد روغني آلاينده و در صورت نياز به شستوشو. سپس خشك كردن آن در مجاورت باد، در سايه و دور از حرارت مستقيم. البتّه ميتوان از محلولهاي شستوشوي اختصاصي طناب كه كارخانههاي سازنده توصيه مينمايند نيز استفاده كرد.
5. طناب وسيلهاي شخصي است و جان شما به آن بستگي دارد. به همين سبب آن را نبايد به كسي قرض داد.
6. درست كردن يك دفترچة يادداشت براي طناب و ثبت كارهايي كه با آن انجام شده است در آن . به ترتيب تاريخ.
7. عدم استفاده از طناب در موارد غير سنگنوردي. مثلاً بُكسُل دو ماشين!
8. عدم نگهداري طناب، زير لوازم فنّي ديگر.
9. بازبيني دقيق (سانت به سانت) طناب، قبل از استفاده و استفاده از آن پس از اطمينان از سالم بودن آن.
10. علامتگذاري و جداسازي طنابهايي كه در اثر استفاده خوردگي پيدا كردهاند.
هر طناب كوهنوردي داراي طول عمري محدود است و نميتوان براي هميشه از آن استفاده كرد. طول عمر طناب تقريباً برابر است با «زمان انبارداري قبل از استفاده + زمان استفاده» كه اين ميزان نبايد بيشاز 15 سال باشد.
هنگام استفاده از طناب مي بايد به نكتة بسيار مهمّ ديگري نيز توجّه نمود و آن اين است كه طول عمر حقيقي طناب بستگي به تناوب و نحوة استفاده از آن دارد. اصطكاك، قرارگرفتن در معرض اشعة UV آفتاب، گردوخاك، و رطوبت، بهتدريج از عمر مفيد طناب ميكاهد.
شايان ذكر است كه بيشينه زمان ممكن براي نگهداري طناب در انبار، قبلاز فروش آن، 5 سال است. اين مدّت زمان اثري قابل توجّه در عمر مفيد آن نميگذارد.
· هر روز استفادة شديد: 3 تا 6 ماه
· استفاده در آخر هر هفته: 2 تا 3 سال
· استفادة ويژه امّا به ندرت: 4 تا 5 سال
· استفادة به ندرت: حداكثر 10 سال
هشدار: اين زمانها تقريبي بوده و طناب ممكن است با اوّلين استفاده كلّيّه ويژگيهاي خود را از دست داده و از بين برود. در ضمن طريقة انبارداري نيز عامل بسيار مهمّي است. ولي بههرحال دورة استفاده از طناب نبايد از 10 سال فراتر برود.
ابزاري است كه سنگنوردان با استفاده از آن از ضريب ايمني بيشتري برخوردار ميگردند. اين ابزار در صعود، فرود، حمايت و حمل وسايل فني به كار ميآيد. صندلي سنگنوردي در مدلهاي گوناگون و براي كاربردهاي متفاوت ساخته ميشود. دو گونة عمومي آن عبارت است از: صندليهاي تنظيمشونده و صندليهاي ثابت (غير تنظيمشونده). ازنوع تنظيمشوندة آن بيشتر براي صعودهاي بلند يا صعودهاي فني زمستاني استفاده ميشود.
هنگام خريد صندليهاي سنگنوردي ميبايد به نكات زير توجّه شود:
1. اندازة آن بهگونهاي باشد كه كاملاً به دور كمر بچسبد.
2. اندازة قسمت قرارگيري پا در آن بايد بهگونهاي باشد كه كف يك دست باز به همراه انگشتان آن از زير تسمههاي آن قسمت عبور كند.
3. داراي حلقهها و سگكهاي قوي و محكم و قابل اطمينان باشد.
ابزاري است به شكل عدد هشتِ انگليسي (8) كه معمولاً در فرودها استفاده شده و كاركرد آن بر مبناي شكست طناب است. از اين ابزار به دليل فشاري شديدي كه هنگام مهار سقوط به طناب ميآورد نبايد بهعوان ابزار حمايت، در سنگنوردي بيرون از سالن، استفاده نمود. امّا در «مسابقات سرطناب» در رشتة صعودهاي ورزشي معمولاً از اين ابزار بهعنوان ابزار حمايت نفر صعودكننده استفاده ميشود.
هشت فرود ساخت شركت Petzl مجهّز به گيرة نسوز با وزني بين 100 تا 110 گرم، براي استفاده بر روي طنابهايي به قطر 8 تا 13 ميليمتر. بهصورت تكطناب و دوبله. |
Huit AntiBrulure |
يكي ديگر از ابزارهاي حمايتي خودكار ميباشد كه در «مسابقات سرعت» از آن استفاده ميشود. در هنگام استفاده می بایست به نکات زیر توجه نماید .
1) طبق دستور العمل شرکت سازنده شما می توانید فقط هنگام بکارگیری طناب با قطر 10 تا 11 میلیمتر از این ابزار استفاده نماید .
2) به جهت طناب برای صعود کننده و حمایت چی که به روی ابزار حک شده توجه نماید .
3) ابزار را به وسیله یک کارابین پیچ به تسمه بالای هارنس خود متصل نماید .
4) اهرم آزاد کننده طناب می بایست سمت چپ شما قرار گیرد .
5) هنگام پایین دادن صعود کننده دست ترمز خود را به شکل صحیح قرار داده و از آزاد کردن یکباره طناب خودداری نماید .
6) قبل از اقدام به صعود ورزشکار حتما ابزار چک شود .
GriGri |
دستكش حمايت (Metolius Belaying Gloves)
استفاده از دستكش حمايت از سوختن و آسيبديدگي دست حمايتچي در اثر سرعت حركت طناب و حرارت ناشي از اصطكاك بهوجود آمده، جلوگيري نموده و بالتبع مانع از رها كردن طناب شده و امنيّت بيشتري را به ارمغان ميآورد.
ابزارهاي حمايتي ديگري نيز وجود دارد كه به علت عدم استفاده از آنها در مسابقات صعودهاي ورزشي، ذكر آنها در اينجا الزامي ندارد.
در زير بهطور خلاصه نكاتي دربارة چگونگي استفاده و نگهداري ابزار آمده است. توجّه به هريك از اين موارد، ميتواد طول عمر ابزار را بيشتر نموده و به استفادة بهينه از آن منجر شود.
1. حتماً قبلاز استفاده از ابزارها دفترچة راهنماي همراه وسيله را كاملاً مطالعه كنيد.
2. هر ابزاري كه در سنگنوردي استفاده ميشود بهويژه ابزار محافظت شخصي داراي طول عمري است. اين طول عمر را توليدكنندة ابزار در دفترچة راهنماي ابزار مشخص ميشود.
3. امروزه توليدكنندههاي معتبر ابزار، عمر مفيد ابزار توليدشده را حداكثر 10 سال تعيين نمودهاند.
4. براي استفادة بهينه از ابزار در طول عمر آن، محافظت از آن بسيار ضروري است. اين محافظت هم ميبايد در زمان استفاده و هم در زمان نگهداري ابزار مدّ نظر قرار گيرد.
5. از فشار دادن و يا سايش سطوح ابزار بر لبههاي تيز خودداري كنيد.
سقوط بلند يا ضربه ديدن
از ابزاري كه از بلندي قابل توجّهي پرت شدهاند يا ضربة شديدي ديدهاند، به هيچ عنوان استفاده نكنيد. حتي درصورتيكه هيچگونه اثر قابل مشاهدهاي از برخورد، بر روي بدنة آن ديده نشود. ممكن است تغيير شكل و كاهش توانايي در قسمتهاي داخلي آنها بهوجود آمده باشد كه اين امر باعث كاهش استحكام و ايمني ميشود.
بازبيني = ايمني
&l